Pole powierzchni graniastosłupa - proszę o pomoc!
Pati: Witam mam problem z pewnym zadaniem i bardzo prosiła bym o pomoc w rozwiązaniu go. Zależy mi na
dokładnym rozpisaniu krok po kroku, żebym się orientowała co się z czym je

Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 i przekątnej
długości 5.
Bardzo proszę aby ktoś mi pomógł i jakoś przebrnął przez te zadanie, bardzo mi na tym zależy.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
4 gru 18:11
4 gru 18:13
Pati: Dobra ok ale jak to obliczyć z danych wysokość 4 i przekątnej długości graniastosłupa 5
O.o
4 gru 18:40
kasia:

z tw. Pitagorasa wylicz przekątną podstawy
z przekątnej krawędź podstawy
podstaw do wzoru na pole
4 gru 18:47
Pati: Ok a jak obliczyć pole powierzchni bocznej i pole podstawy?
4 gru 19:10
kasia: Pc=2a2+4aH
a to krawędź podstawy
h to wysokość graniastosłupa
4 gru 19:15
Pati: Dobra dzięki, ostatnie pytanie. Wybacz ale jestem kompletnie tępa z maty

Ile w takim razie będzie wynosić krawędź podstawy jeśli jej przekątna wynosi 41? Jakoś nie
potrafię tego sobie wyobrazić..
4 gru 19:20
rumpek: Przekątna podstawy 41?
4
2 + x
2 = 5
2
16 + x
2 = 25
x
2 = 25 − 16
x
2 = 9
x = 3 v x = −3 ∉R
+
skoro jest to prawidłowy to ma kwadrat w podstawie czyli:
a − krawędź
a
√2 − przekątna
3 = a
√2 / *
√2
3
√2 = 2a / : 2
4 gru 19:23
Pati: Yhh dobra wymiękłam ale dziękuję za pomoc
4 gru 19:41