Upraszczanie wyrażeń Boolowskich
niczek : Uprość wyrażenia Boolowskie
Jako, że nie wiem jak zrobić kreskę na literą, za negację przyjmę znak tyldy.
~a tzn. nie a
a) ~a*(z+ ~z * x + x * z)
b) ~z+((x+z)*z*~y*x)
c) (x+y)+(~x*~y)
Jeśli możecie, to wykonujcie tylko po jednym przekształceniu jednokrotnie − żebym mógł jakoś do
tego sobie dojść.
Oczywiście sam próbowałem zrobić, ale nie mam odpowiedzi.
a) ~a*(z+ ~z * x + x * z) = ~z*z + ~z*(~z*x)+~z*(x*z) = (~z*~z)*x+(~z*z)*x= ~z*x+0*x = ~z*x
b) wyszło mi ~z + ~y * x
c) x+y+(~x*~y)
Ale te odpowiedzi raczej nie są dobre.
4 gru 17:45
Basia:
ad.b
~z+(x*z*~y*x + z*z*~y*x) = ~z+(x*~y*z+x*~y*z) = ~z+x*~y*z
i chyba nic więcej
ad.c
(x+y+~x)*(x+y+~y) = (y+1)*(x+1) = 1*1 = 1
albo inaczej
(x+y)+[~(x+y)] = 1
ad.a
tam ma być a czy z na początku ?
4 gru 18:01
niczek : a) z − pomyliło mi się
4 gru 18:22