ktos mi pomoze
jac: znajdz promien i srodek okregu o rownaniu x2+y2−4x+6y+5=0 ;sprawdz bez rysowania czy
punkty o wspolrzadnych A=(1:−2)B=(−3:10)C=(−8:25) sa wspołliniowe polecenie wykonaj za pomoca
rownania prostej; .za pomoca wlasnosci odleglosci punktow na płaszczyznie
4 gru 17:45
R: x
2+y
2−4x+6y+5=0
⇔ (x−2)
2−4+(y+3)
2−9+5=0
⇔ (x−2)
2+(y+3)
2=8
S(2,−3) r=2
√2
za pomocą prostej:
robisz równanie prostej przechodzącej przez pkt A,B i sprawdzasz czy przechodzi ona przez C
za pomocą odległości pkt na płaszczyźnie:
nie wiem
4 gru 18:05