Matematyka Dyskretna. Struktury algebraiczne
Łukasz: G= R\{1}
e,x nalezą do G
równanie: x o y = xy − x − y +2
(G,o) jest grupą abelową
1. rozwiązać równanie z niewiadomą "X"
4 o x o x = 13
2. znaleźć wszystkie podgrupy cykliczne drugiego rzędu grupy (G,o)
4 gru 17:41
Łukasz:
4 gru 17:52
Basia:
ad.1
masz grupę abelową czyli działanie jest przemienne i łączne
4◯x◯x = 4◯[x◯x] =
4◯[x2−2x+2] = 4(x2−2x+2) − 4 − (x2−2x+2) + 2
czyli masz równanie:
4(x2−2x+2) − 4 − (x2−2x+2) + 2 = 13
(przekształć, będzie zwykłe równanie kwadratowe)
ad.2
przypomnij definicję podgrupy cyklicznej
4 gru 18:05
Łukasz: czyli x= −1 lub x=3
i teraz muszę znaleźć liczby dla których ich kwadraty należą do G.
Może jakieś wskazówki?
4 gru 18:41
Łukasz:
4 gru 18:59
Basia:
G = R\{1|
jeżeli chodzi o zwykłe x2 to
x2≠1 ⇔ x≠±1 ⇔ x∊R\{−1;1}
ale co to ma wspólnego z grupą cykliczną ?
Grupę G nazywamy cykliczną, gdy istnieje element g∊ G taki, że dla każdego a∊ G istnieje
liczba całkowita k taka, że a= gk
4 gru 19:10
Łukasz: tak zostało sformuowane zadanie na zeszłorocznym kolokwium z Matematyki Dyskretnej,
a niczego też nie pominąłem
4 gru 19:12