Funkcje
Jahne: Wyznacz największą wartość funkcji: f(x)= 9 * 3x * 3−x2 (−x2 w wykładniku) doszedłem do
x2−x−2 wykładniku i podstawa 3, delta: x1=2 i x2=−1, ale nie wiem jak wyznaczyć największą
wartość f(x).
4 gru 17:39
Basia:
źle policzyłeś wykładnik
f(x) = 3−x2+x+2
wyznacz xmax dla którego wykładnik ma wartość największą (parabola)
fmax = f(xmax} = 3−x2max+xmax+2
4 gru 17:43
Bizon:
chyba −x
2+x+2
taka parabolka ma max ... wyznacz y
w
... potem już tylko trójka do tej potęgi −
4 gru 17:49
Jahne: Pomnożyłem wykładnik przez (−1), żeby x
2 był dodatni

wyszło mi, że f
max = 3?
4 gru 17:50
Bizon:
dla mnie wyszło, że g(x)=−x+x+2 dla x=1/2 ma gmax=9/4
więc f(x)=3−x2+x+2 ma fmax=39/4
4 gru 20:52