elementy statystyki
Karton Hanki!: W 30−osobowej klasie średnia ocen z języka polskiego jest równa 3,28, z języka angielskiego
wynosi 3,92, a z języka niemieckiego− 3,00. Ile wynosi średnia ocen z tych trzech przedmiotów
w klasie?
4 gru 17:34
Gustlik: Dla kazdej średniej zachodzi wzór:
śr(x
n) − średnia n wyrazów,
S
n − suma n wyrazów
n − ilość wyrazów
stąd S
n=n*śr(x
n)
Oznaczmy:
śr(p) − średnia ocen z polskiego
śr(a) − średnia ocen z angielskiego
śr(n) − średnia ocen z niemieckiego
S
p, S
a, S
n − suma ocen z polskiego/angielskiego/niemieckiego
S
p=30*śr(p)=30*3,28=98,4
S
a=30*śr(a)=30*3,92=117,6
S
n=30*śr(n)=30*3=90
Suma wszystkich ocen=98,4+117,6+90=306
| | 306 | |
Ocen jest razem 90, więc średnia wynosi |
| =3,4 |
| | 90 | |
Trochę mnie dziwią niecałkowite sumy ocen z polskiego i niemieckiego. Masz na pewno dobre dane?
Chyba że w zadaniu jest mozliwe stawianie ocen ułamkowych, np. 3,2.
6 gru 00:28
Bogdan:
A ja myślę, że można tak krótko zapisać:
| 3,28*30 + 3,92*30 + 3*30 | | 3 | | 1 | |
| = |
| *(3,28 + 3,92 + 3) = |
| * 10,2 = 3,4 |
| 90 | | 9 | | 3 | |
6 gru 00:45
Eta:
6 gru 00:45
Gustlik: Zgadza się
Bogdan, tylko chciałem wyjaśnić, skąd to sie wzieło. Pozdrawiam.
6 gru 01:46
Bogdan:
Witaj
Gustliku. Miło mi słyszeć, że Twoim uczniom spodobał się sposób oznaczania
przedziałów, który staram się propagować.
6 gru 02:00
Adam: Nie wystarczy zsumować te 3 średnie i podzielić po prostu przez 3?

wynik wychodzi 3,4....
10 wrz 18:31