Geometria Analityczna
xyz: Dane są punkty A=(4,0) i B=(8,2) oraz prosta l o równaniu x − y + 1 = 0
a) wyznacz współrzędne punktu P należącego do prostej l takiego, by suma kwadratów odległości
punktu P od punktów A i B była najmniejsza
b) wyznacz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie AOB, gdzie O to początek układu
współrzędnych.
c) sprawdź czy punkt P należy do tych współrzędnych.
4 gru 17:21
Basia:
l: y = x+1
P∊l ⇒ P(x, x+1)
ad.a
znajdź najmniejszą wartość funkcji:
f(x) = AP2 + BP2 = (x−4)2+(x+1−0)2+(x−8)2+(x+1−2)2 = .....
ad.b
znasz pojęcie wektora i wyznacznika pary wektorów ?
ad.c
popraw treść
4 gru 17:29
xyz: podpunktu b nie rozumiem
c) sprawdź, czy punkt P należy do tego okręgu
4 gru 17:59