ciagi vs planimetria
matura_z_matematyki: Witam wszystkich serdecznie

Mam problem z takim zadaniem:
Długości boków czworokąta ABCD tworzą ciąg arytmetyczny, miary kątów tego czworokąta
również tworzą ciąg arytmetyczny i wiadomo, że na tym czworokącie można opisać okrąg i
opisac na nim okrąg. Wykaż, że czworokąt jest kwadratem.
Z założeń wynika że:
a+c=b+d oraz α+γ=β+δ
I co z tym dalej
21 mar 16:24
Eta:
Pomagam
21 mar 16:29
matura_z_matematyki: Moim chaotycznym liczeniem wyszło mi w końcu a=b=c=d

Tylko trzeba coś jeszcze z tymi kątami pewnie zrobić
21 mar 16:36
Nicola0607: skoro juz tamta czesc masz to zapisz kolejne katy w takeij postaci
α
α+r
α+2r
α+3r
dzieki temy pozbedziesz sie dodatkowych oznaczec i bedziesz miec mniej niewiadomych

tak samo mozna bylo zapisac z bokami kwadratu
21 mar 16:39
matura_z_matematyki: Już wiem wystarczyło obliczyć, że r=0 i wtedy wszystko widać:
ma równe kąty wiec jest prostokątem i ma równe boki wiec jest kwadratem.
Dzięki wszystkim za pomoc
21 mar 16:41
Eta: Witam maturzystę!
więc tak:
a,b,c,d ---- tworzą c. arytm czyli z def . ciągu mamy;
2b = a +c i 2c = b+d
dodatkowo masz w-k ,że:
a+c = b+d
zatem podstawiając do w/w równań mamy:
2b= b+d => b = d
więc z drugiego równania masz:
2c = b + b => c= b
to też : a +b = b +b => a = b
więc wniosek ,że czworokąt ma boki równe
ale , takim czworokątem może być:
kwadrat lub
romb
dlatego musimy sprawdzić jekie kąty ma ten czworokąt!
czyli podobnie:
α,β,γ,δ --- tworzą ciąg arytm. więc z def, ciągu mamy:
2β= α+γ i 2γ= β+δ
ponad to : α+γ=β+δ= 180
o
dasz już radę ? masz wykazać,że kąty
α=β=γ=δ=90
o ( to już proste!
Wniosek : jeżeli wszystkie kąty mają miarę = 90
o
i wszystkie boki mają tę samą długość
to? ...... czworokat
jest kwadratem
proste ?
Powodzenia w przygotowywaniu do matury
21 mar 16:42
Eta:
Masz zatem drugi sposób rozwiązania
21 mar 16:44
matura_z_matematyki: Dzięki wielkie

A ten licznik ile czasu pozostało do matury na jednej z podstron to mnie normalnie dobija
21 mar 16:47
Jakub: No co ty, tych sekund masz całkiem dużo ponad 4,5 miliona
21 mar 17:52