matematykaszkolna.pl
ciagi vs planimetria matura_z_matematyki: Witam wszystkich serdecznie emotikonka Mam problem z takim zadaniem: Długości boków czworokąta ABCD tworzą ciąg arytmetyczny, miary kątów tego czworokąta również tworzą ciąg arytmetyczny i wiadomo, że na tym czworokącie można opisać okrąg i opisac na nim okrąg. Wykaż, że czworokąt jest kwadratem. Z założeń wynika że: a+c=b+d oraz α+γ=β+δ I co z tym dalejemotikonka
21 mar 16:24
Eta: Pomagamemotikonka
21 mar 16:29
matura_z_matematyki: Moim chaotycznym liczeniem wyszło mi w końcu a=b=c=d emotikonka Tylko trzeba coś jeszcze z tymi kątami pewnie zrobićemotikonka
21 mar 16:36
Nicola0607: skoro juz tamta czesc masz to zapisz kolejne katy w takeij postaci α α+r α+2r α+3r dzieki temy pozbedziesz sie dodatkowych oznaczec i bedziesz miec mniej niewiadomychemotikonka tak samo mozna bylo zapisac z bokami kwadratu
21 mar 16:39
matura_z_matematyki: Już wiem wystarczyło obliczyć, że r=0 i wtedy wszystko widać: ma równe kąty wiec jest prostokątem i ma równe boki wiec jest kwadratem. Dzięki wszystkim za pomocemotikonka
21 mar 16:41
Eta: Witam maturzystę! więc tak: a,b,c,d ---- tworzą c. arytm czyli z def . ciągu mamy; 2b = a +c i 2c = b+d dodatkowo masz w-k ,że: a+c = b+d zatem podstawiając do w/w równań mamy: 2b= b+d => b = d więc z drugiego równania masz: 2c = b + b => c= b to też : a +b = b +b => a = b więc wniosek ,że czworokąt ma boki równe ale , takim czworokątem może być: kwadrat lub romb dlatego musimy sprawdzić jekie kąty ma ten czworokąt! czyli podobnie: α,β,γ,δ --- tworzą ciąg arytm. więc z def, ciągu mamy: 2β= α+γ i 2γ= β+δ ponad to : α+γ=β+δ= 180o dasz już radę ? masz wykazać,że kąty α=β=γ=δ=90o ( to już proste! Wniosek : jeżeli wszystkie kąty mają miarę = 90o i wszystkie boki mają tę samą długość to? ...... czworokat jest kwadratem proste ? Powodzenia w przygotowywaniu do matury emotikonka
21 mar 16:42
Eta: Masz zatem drugi sposób rozwiązania emotikonka
21 mar 16:44
matura_z_matematyki: Dzięki wielkie emotikonka A ten licznik ile czasu pozostało do matury na jednej z podstron to mnie normalnie dobija emotikonka
21 mar 16:47
Jakub: No co ty, tych sekund masz całkiem dużo ponad 4,5 miliona emotikonka
21 mar 17:52