wyznacz a, b, c
anmi0: Liczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax2+bx+c (Δ>0) wiedząc, że x1*x2=3 i
(x1−x2)2=4 i f(0)=3. Wyznacz a,b,c.
4 gru 16:53
Eta:
f(x)= x
2+4x+3 lub f(x)= x
2−4x+3
4 gru 17:00
Eta:
| | c | | 3 | |
f(0)=3 => c=3 x1*x2= |
| = 3 |
| =3 => a=1 |
| | a | | a | |
(x
1−x
2)
2= (x
1+x
2)
2−4x
1*x
2 =4 => b
2−12=4 => b=.... v b=....
4 gru 17:08
anmi0: dziękuję, trochę mi rozjaśniło

skąd to b
2−12=4?
to delta tak? ale skąd?: p
4 gru 23:11
4 gru 23:15
anmi0: aha aha podłożone po prostu, rozumiem

4 gru 23:16
Eta:
| | −b | | c | |
(x1+x2)2−4x1*x2 = ( |
| )2−4* |
| = b2−4c=b2−4*3 |
| | a | | a | |
bo a=1 i c= 3
4 gru 23:17
4 gru 23:19
ZKS:
Dziękuję za poprawę Eta widocznie już nie myślę.
4 gru 23:20
Eta:
4 gru 23:23