Granica funkcji
Granica: | | 4x | |
limx −>∞ arc sin |
| |
| | 4 + x2 | |
4 gru 16:43
romanooo: 0 ?
4 gru 17:18
Granica: tak , ale jak to policzyć?
4 gru 21:48
Marta: ja bym to tak policzyła ale nie wiem czy dobrze:
limx −>∞ arc sin 4x4+x2 = limx −>∞ arc sin 4x dzielone przez x2(4/x2 +1) = limx −>∞
arc sin 4/ (x+1) = limx −>∞ arc sin 4/x * 1 = 1/∞ = 0
4 gru 22:01
Marta: a i sory że tak normalnie pisałam ale nie chciało mi się już bawić z tymi znaczkami
4 gru 22:02
romanooo: a nie łątwiej wyłączyć x
2 przed nawias
| | x2 | | | |
arcsin |
| |
| co ładnie dąży do zera, więc arc sin 0 =0 ? |
| | x2 | | | |
4 gru 22:20
Marta: ale x2 można chyba tylko wyłączyć w mianowniku....
4 gru 22:25
romanooo: | | 5 | |
dlaczego  mogę z 5 nawet wyłączyć x 99 −> 5 = x 99 * |
| |
| | x99 | |
4 gru 22:43
Marta: fakt

więc pewnie oba sposoby są dobre bo wynik ok wychodzi
4 gru 22:45