Funkcja kwadratowa, jutro mam z tego sprawdzian, kto pomoże?
Wojt: 1. Osią symetrii paraboli, która jest wykresem funkcji y= −2x2+20x+5 jest:
a) y=5 b)x=5 c)y=−5 d)x=−5
2.Wskaż funkcję kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział <−2,∞):
a) y=−2x2+2 b)y=−(x+1) c)y=2(x+1)2+2 d) y=(x+1)2−2
3.Dana jest funkcja f(x) = −x2−5x+b, wyznacz:
a.wierzchołek, współrzędne paraboli
b.miejsca zerowe
4. Najmniejsza, największa wartość przedziału:
f(x) = x2+2x−3 w<−3, 0)
5.Rozwiąż nierówności:
a. x2−8x+7<0
b.−x2+3x> bądź równe 0
4 gru 16:41
krystek: oś sym to xw i licz
4 gru 16:43
ICSP: nie
krystku oś symetrii to nie x
w. Oczywiście witam ciebie serdecznie
4 gru 16:46
Eta:
Osią symetrii wykresu jest prosta: x= xw
4 gru 16:48
Wojt: Rozwiąże mi to ktoś
4 gru 17:19