prawdopodobieństwo
aa..:): Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami
a) czy bardziej prawdopodobne jest że suma wyrzuconych oczek będzie równa 5 czy że będzie równa
10?
b) jaka jest najbardziej prawdopodobna suma wyrzuconych oczek?
c) jakie jest prawdopodobieństwo że różnica między liczbami oczek wyrzuconych na kostkach (od
większej odejmujemy mniejszą) będzie równa 2?
4 gru 16:37
konrad: a)
suma =5
są dwie opcje: (1,4) i (2,3)
suma=10
też dwie opcje: (5,5),(6,4)
zatem prawdopodobieństwo jest takie samo
b)
suma=1 − 0 możliwości
suma=2 − 1 możliwość
suma=3 − 1 możliwość
suma=4 − 2 możliwości
suma=5 − 2 możliwości
suma=6 − 3 możliwości <−−− ta
suma=7 − 3 możliwość <−−− ta
suma=8 − 2 możliwość
suma=9 − 2 możliwości
suma=10 − 1 możliwości
suma=11 − 1 możliwości
suma=12 − 1 możliwość
to takim może mało eleganckim sposobem
4 gru 16:50