Trygonometria
Jola: Potrzebuje wytłumaczenia kilku zadań...czy ktoś się podejmie

? Bardzo proszę

Chciałabym
wiedzieć jak to obliczać.
1.Jeśli pomiędzy kątami ostrymi α i βzachodzi warunek, że kąt α>β, to:
a) sinα<sinβ ; b) sinα>sinβ ; c) cos α>cosβ ; d) tgα<tgβ
2. Jeśli pomiędzy kątami ostrymi α i β zachodzi związek β=90st−α, to:
a) sinα=cosβ b)tgβ=tgα c)sinα=sinβ d)cosα=cosβ
3.Liczba cos
3 17 st + sin
2 17 st cos17 st , równa się
4.prosta o równaniu y=
√3x +1 jest nachylona do osi x pod kątem α,zatem:
a) α<30st b)α=30 st c)α=60 st d)α>60 st
5.jakim równaniem będzie określona prosta l nachylona do osi x pod kątem 60 st i przechodząca
przez początek układu współrzędnych.
4 gru 16:32
Jola: 
?
4 gru 16:48
ICSP: no i w czym tutaj problem?
4 gru 17:02
Jola: jak się nie wie o co chodzi to ze wszystkim
4 gru 17:35
ICSP: W pierwszym proponował bym ci wziąć sobie dwa dowolne kąty dla których znasz dokładne wartości
funkcji trygonometrycznych i popostawiać.
np.
α = 60
o , β = 30
o oczywiste jest że spełnia to warunek zadani : α>β
a)
sprzeczność. Tak samo zrób pozostałe przykłady z pierwszego.
4 gru 17:38
ICSP: co do drugiego to podstawowy wzór jest Odp. A
4 gru 17:38
ICSP: w trzecim wyciągnij cos17o przed nawias i w nawiasie powstanie ci jedynka trygonometryczna.
4 gru 17:39
ICSP: y = ax + b
α − kąt nachylenia prostej do osi OX
podstawowy wzór : tgα = a
4 gru 17:39
ICSP: Tak samo jak 4 tylko masz jeszcze dane b = 0 więc wystarczy że policzysz a.
4 gru 17:40
Jola: Dziękuję,spróbuję poćwiczyć na innych zadaniach.
4 gru 17:48