Pochodna
Stachu: Oblicz pochodną
y= tg
4√x
| | 1 | | 1 | |
y'= 4tg3√x* |
| * |
| |
| | cos2√x | | √x | |
Dobrze czy zle ? Jeśli zle to gdzie jest błąd ? Dziękuję
4 gru 16:23
4 gru 16:29
Stachu: no tak zgubiłem 2 ... a wszystko inne jest dobrze zrobione ?
4 gru 16:30
pomagacz:
y = tg
4(
√x) = {z =
√x}} = tg
4(z) = {v = tg(z)} = v
4
y' = (v
4)' = 4v
3 * v' =
= 4v
3 * (tg(z))' =
| | 1 | |
=4v3 * |
| * (√x)' = |
| | cos2(z) | |
| | 1 | | 1 | |
= 4v3 * |
| * |
| = |
| | cos2(z) | | 2√x | |
| | 1 | | 1 | |
= 4tg3(√x) * |
| * |
| |
| | cos2(√x) | | 2√x | |
4 gru 16:30
Stachu: Dzięki

bo w książce pisze odpowiedz :
4 gru 16:34