graniastosłupy - proszę o wskazówkę
human: proszę o wskazówki i o pomoc
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat , którego pole wynosi 108 cm2, a stosunek
graniastosłupa do krawędzi podstawy jest równy 3:2. Oblicz objętość graniastosłupa.
wiem ,że łatwo mogę obliczyć podstawe , czyli ten kwadrat
4x2=108 cm2
x=3√3 cm2 ..... ale z nie wiem z kąd znajdę wysokość proszę o pomoc i z góry dziękuję
4 gru 16:23
human: już wiem
v= 2x*2x*2x= 12x
3
V= 12*(3
√3)
3 = 927
√3 cm
2
może tak być czy coś źle zrobiłem
4 gru 16:30
krystek: zjadł(a)eś "wysokości ostrosłupa"?
| | H | | 3 | |
H=3x a krawędź podstawy ma a= 2x→ponieważ |
| = |
| |
| | a | | 2 | |
I jeżeli obliczyłeś ,że a=3
√3 to licz dalej
4 gru 16:31
human: ale mam problem z koleinym z zadań , .... Oblicz pole powierzchni sześcianu, w którym długość
przekątnej szescianu jest o 4 cm większa od długości przekątnej ściany bocznej
help
4 gru 16:32
krystek: V=a2*H
4 gru 16:32
human: dzięki
4 gru 16:34
krystek: Co do drugiego zad To wyznacz przekątna sześcianu i przekątna ściany i następnie zapisz
zależność podana w zadaniu.
4 gru 16:34
human: czyli
a
√2 = a
√3 +4
taka zalezność może być ? z góry dzięki za pomoc
4 gru 16:38
krystek: jeżeli przekątna sześcianu jest większ to jeszcze ja zwiększasz aby była równa z przekątna
ściany?
4 gru 16:40
human: a no tak , już rozumiem , dzięki za pomoc
4 gru 16:42