;
OMarta: Pomógłby mi ktos może z zadaniami z fizyki?
4 gru 16:15
Karlo: jaki dział?
4 gru 16:16
OMarta: zasady dynamiki
4 gru 16:22
romanooo: daj zadania to pomoge
4 gru 16:23
OMarta: 1. Chlopiec podnosi pionowo piłkę o masie 1kg, działając na nią siłą !4 N. Jaką wartość ma
przyspieszenie w tym ruchu? a.4m/s2 b.3m/s2 c.2m/s2 d.1m/s2
2.Metalową kulkę o ciężarze G=12N zawieszono na nitce i podniesiono do góry z przyspieszeniem
3/4g. Naprężenie nitki wynosi:
a.11N
b.21N
c.25N
d.30N
4 gru 16:29
OMarta: tam jest 14 N* w 1
4 gru 16:29
OMarta:

v(m/s
2)
t(s) Na wykresie przedstawiono zależność szybkości od czasu dla ciala o masie 1,5kg. Jaka siła
działa na to ciało w pierwszej sekundzie ruchu?;
a.0.5N
b.0.75N
c.1N
d.1,5N
4 gru 16:35
romanooo: 2.G=12N=mg , F=m(g+a) = m(7/4g) = 12N * 7/4 =...
4 gru 16:37
romanooo: a to pierwsze to działając na piłkę o masie 1 kg siłą 4 N w pionie to choćby się zesrał to
piłki nie podniesie
| | F | |
ale pewnie chodzi o to że F=m*a => a= |
| =... |
| | m | |
4 gru 16:40
OMarta:
4 gru 16:42
romanooo: poczytaj książkę od fizyki te zadania są tak proste że wszędzie znajdziesz na nie odpowiedzi
4 gru 16:43
OMarta: To na to wychodzi, że mam chory podrecznik....
ale dzieki za pomoc
4 gru 16:45
romanooo: jeszcze Ci powiem że w 3 musisz znaleźć przyspieszenie jakiemu podlega to ciało, a dla Ciebie
przyspieszenie (średnie=chwilowemu bo jest jednostajne) jest to różnica prędkości podzieelona
przez czas w jakim się odbywał. v2−v1/t
4 gru 16:46