Funkcja kwadratowa zbiory A i B
HELP: Majac dane zbiory A i B, wyzacz zbiory: AuB, AnB, A−B oraz B−A.
A={x: x ∊ R i x2−2x≥0}
B={x: x ∊ R i x2−3x+2=0}
4 gru 16:09
domi:
zb A: x1 = 2−22 =0 x2 = 2+22 = 2 ( bo delta równa 4, a √Δ = 2)
Zb A: (−∞,0> ⋁ <2,+∞)
zb B: Δ= 32 − 4*1*2 = 1 => x1 = 3−12 = 1 x2 = 3+12 = 2
Zb. B: {1,2}
A⋁B ( suma zbiorów) : (−∞,0) ⋁ {1} ⋁ <2,+∞)
A⋀B ( część wspólna zbiorów) : {2}
A−B ( Zbiór A bez elementów wspólnych A i B) : (−∞,0> ⋁ (2,+∞)
B−A (zbiór B bez el. wspólnych A i B) : {1}
wzory, z których korzystałam:
dla ax2−bx+c = 0
delta : Δ= b2−4ac
współczynniki: x1= −b+ √Δ2a i x2 = −b− p{Δ2
5 gru 21:06