help! wielomiany
mery : dane są wielomiany :
w(x)=(ax+b)(x2+3x−4) oraz z(x)=2x3+11x2+7x−20 Wyznacz wartosci parametrow a i b dla ktorych
te wielomiany sa rowne
4 gru 15:44
AC:
a=2 b=5
4 gru 15:50
mery : ok, ale chodziło mi właśnie o takie krok po kroku, bo samo rozwiązanie to mam, a chciałabym
zrozumieć
4 gru 15:54
jarke: mery
na samym początku wymnóż wielomian w(x)
te wielomiany mają być równe, czyli współczynniki przy tych samych potęgach też muszą być sobie
równe
ax*x
2 = ax
3 i patrzysz na drugi wielomian
i piszesz równanie, w tym przypadku już rozwiązanie, jakim jest a=2
w razie pytań pisz
4 gru 16:06
mery : a=2 − spoko, ale za Chiny nie chce mi wyjsc ze b=5 ....
4 gru 16:09
krystek: ax3+3ax2−4ax+bx2+3bx−4b i porządkujesz ze względu na potęgę x
ax3+(3a+b)x2+(−4a+3b)x−4b i masz a=2 3a+b=11⇒b=11−3a⇒b=11−3*2⇒b=5
4 gru 16:15
mery : DZIĘKUJĘ

!
4 gru 16:19
krystek:
4 gru 16:23