Problem z równaniami trygonmetrycznymi
Bolek: Problem z równaniami trygonmetrycznymi. W odpowiedziach oba są sprzeczne, nie wiem dlaczego
a) (1−tgx)(1+ctgx)= ctgx
b) (tgx+ctgx)2 = 1
4 gru 15:40
Basia:
ad.1
1 +ctgx − tgx − tgx*ctgx = ctgx
1 +ctgx − tgx − 1 − ctgx =0
− tgx = 0
tgx = 0
ale to jest niemożliwe, bo tam gdzie tgx=0 ctgx nie istnieje
ad.2
| | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | |
tgx+ctgx = |
| + |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinx*cosx | |
| 1 | | 1 | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| sin*cosx | | 12*2sinxcosx | | sin2x | |
stąd
dokończ
4 gru 15:51
Bolek: Dziękuje ślicznie
4 gru 15:52