Tautologia
Student: Witam. Jutro mam kolokwium i niestety nie do końca umiem logikę zdań. Prosiłbym o pomoc, a
dokładniej i zrobienie i wyjaśnienie skąd się co wzięło. Z góry dziękuje.
Sprawdź czy są tautologiami:
1) (p ⋁ q) ⋀ r ⇒ (p ⋀ r) ⋁ (q ⋀ r)
2) (p ⋀ q) ⋀ r ⇒ (p ⋀ r) ⋀ q
3) (p ⋁ q) ⋀ r ⇒ (¬ p ⋁ ¬ r) ⋀ r
4) (p ⋁ q) ⋀ r ⇒ (¬ p ⋁ q) ⋁ r
5) (p ⋀ q) ⋁ r ⇒ (¬ p ⋀ ¬ r) ⋁ q
4 gru 15:36
R: Tutaj wszędzie są implikacje, czyli tautologiami zawsze są prawdą, czyli niemożliwa jest
sytuacja 1⇒0
Czyli jak możesz dobrać jakiekolwiek wartości, że wyjdzie 1⇒0 to to nie jest tautologia...
np 1) fałsz jest gdy r=0 (pozostałe już nieistotne) lub w(q)=0 i w(p)=0 w(r)=1 (bo jak 0, to
pierwszy warunek.
dla obu możliwości poprzednik jest fałszywy, więc zdanie jest tautologią...
pomijając, że:
1) rozdzielność alternatywy względem koniunkcji (lub na odwrót)
2) łączność koniunkcji
a np.4) aby poprzednik był prawdziwy "r" musi być prawdziwe. A jak "r" jest prawdziwe, to
następnik też jest prawdziwy, czyli jest to tautologia (bo nie ma możliwości, żeby zdanie było
fałszywe)
Chyba nie za jasno wytłumaczyłem... Zawsze możesz robić tabelkę.
4 gru 16:10
Student: No nie wiele z tego rozumiem. Chodzi o to, że nie bardzo umiem to tabelke. To znaczy z początku
wiem co i jak napisać tylko nie wiem później skąd sie co bierze. Dlaczego tu jest 1 a nie 0.
Czy da się to jakoś wyjaśnić czy są na to jakieś wzory?
Proszę o odpowiedź i narysowanie tabeli z ewentualnym wytłumaczeniem co i jak. Będę bardzo
wdzięczny.
4 gru 16:19
Aga: a
p q r p∨q (p∨q)⋀r p⋀r q∧r (p⋀r)⋁(q∧r) (p⋁q)⋀r⇒(p⋀r)⋁(q∧r)
1 1 1 1 1 1 1 1 1
0 0 0 0 0 0 0 0 1
1 1 0 1 0 0 0 0 1
0 1 1 1 1 0 1 1 1
1 0 1 1 1 1 0 1 ,1
0 0 1 0 0 0 0 0 1
1 0 0 1 0 0 0 0 1
0 1 0 1 0 0 0 0 1
1) jest tautologią
4 gru 16:24
Aga: p⋁q
0 +0=0
Zamiast ∨napisałam+
0+1=1
1+0=1
1+1=1
p⋀q
Zamiast∧ napisałam *
1*1=1
1*0=0
0*1=0
0*0=0
p⇔q
równoważność jak sama nazwa wskazuje ma być równowaga
0 0 to 1
1 1 to 1 w pozostałych przypadkach wychodzi0
p⇒q już ktoś Ci wyjaśniał.
4 gru 16:32
Student: Rozumiem już mniej więcej o co chodzi. Tylko mam jeszcze jedno pytanie. Skoro jest implikacja
to czemu zawsze będzie tautologia ? Według tych wzorów
https://matematykaszkolna.pl/strona/1071.html w jednym z przypadków wychodzi 0.
4 gru 17:15
kwiatq: p⇔p
1 lis 16:40
Macssss: P⋁q
24 cze 09:23