Mam takie zadanko, lecz troche z fizyki
araa: Witam!
Mam takie pytanko lecz bardziej z fizyki, może się ktoś orientuje.
Jak obliczyć prędkość średnią z ruchu jednostajnie przyspieszonego?
Pozdrawiam!
4 gru 15:32
Stachu: Prędkością średnią nazywamy iloraz wektora przemieszczenia AB i czasu T , w którym to
przemieszczenie nastąpiło .
| | AB | |
vśr= |
| nad AB strzałka bo to wektor |
| | t | |
4 gru 15:36
araa: czyli jak mam jedne obiekt który poruszą się cały czas z prędkością 10/ms a czas to 60s.
i drugi obiekt który porusza się z ruchem jednostajnie przyspieszonym o prędkości początkowej
równej 0. a przyspieszeniu równym 0,5m/s
2.
I mam takie polecenie:
Średnie wartości prędkości tych lokomotyw w przedziale czasu ( 0 − 60s. ) różnią się o:
prawidłową odpowiedzą jest 5m/s ale jak to wyliczyc?
4 gru 15:42
Stachu: v1=10m/s t1= 60s vśr=10m/s
S1= v*t= 600m
v0=0m/s
a= 0,5m/s2
t= 60s
S2=900m vśr= 15m/s
I masz różnicę 5m/s
4 gru 15:48
Stachu: Tam S2 a nie S2
4 gru 15:49