znajdź wzor tej funkcji, wiedzac,ze x= -1 to jedno zmiejsc zerowych tej funkcji.
jarek210: funkcja kwadratowa y=f(x) osiaga najwieksza wartosc rowna 6 dla argumentu x=2.
21 mar 15:23
tim: Mi wyszło y = (- 1/3)x2 + (4/3)x + (7 1/3)
21 mar 15:32
tim: Ale ktoś zaraz pomoże chyba
21 mar 15:33
jarek210: ja chce to krok po kroku a nie samo rozwiązanie
21 mar 15:52
tim: No wiem, ale nie wiem czy rozwiązanie jest dobre. Jak ktoś potwierdzi to mogę rozpisać.
21 mar 15:54
jarek210: rozpisz narazie to ktos jak cos potwierdzi badz zaprzeczy
21 mar 16:00
Bogdan:
Wierzcholek paraboli W = (xw, yw) => W = (2, 6)
Postać kanoniczna: f(x) = a(x - 2)2 + 6
f(-1) = 0 <=> a(-1 - 2)2 + 6 = 0 => 9a = -6 => a =
-2/3
Wzór funkcji: f(x) = (-2/3)(x - 2)2 + 6
W zadaniu nie określono postaci wzoru, można więc pozostawić ten wzór.
Można również zapisać wzór funkcji w postaci ogólnej:
f(x) = (-2/3)(x - 2)2 + 6 => f(x) = (-2/3)(x2 - 4x + 4) + 6
Ostatecznie f(x) = (-2/3)x2 + (8/3)x + 10/3
21 mar 16:00
tim: Czyli jednak nie.
21 mar 16:01