okręgi
monika41: oblicz
a.owod kwadratu wpisanego w okrąg o prominiu 3
b.obwod koła opisanego na trójkacie prostokątnym o przyprostokatnych 8 i 6
4 gru 15:10
imralav: Dobrze, jeśli podpunkt a sobie rozrysujesz i zauważysz, co tworzy przekątną kwadratu wpisanego
w okrąg.
Co do drugiego przykładu nie jestem pewien, czy przeciwprostokątna w tym przypadku jest może
być tylko i wyłącznie średnicą okręgu? jeśli tak to sprawa jest równie prosta.
4 gru 15:14
dero2005:

d = 2r = a
√2
O = 4*a = 4r
√2 = 4*3
√2 = 12
√2
4 gru 15:16
dero2005:

a = 6
b = 8
c =
√62 + 82 =
√100 = 10
kąt prosty wpisany w okrąg jest oparty na średnicy
c = d
O = πd = 10π
4 gru 15:22