ciąg arytmetyczny
natasza: Między liczby 38 i 26 wstaw pięć liczb tak aby razem z danymi tworzyły ciąg arytmetyczny.
Oblicz sume pięciu liczb.
21 mar 15:19
Eta:
Podpowiadam
21 mar 15:22
tim: Eta, jak pomożesz to będę mógł rozwiązać i mi sprawdzisz? ^^
21 mar 15:26
Eta:
zapisz tak:
38, a
2, a
3, a
4, a
5, ,a
6, 26
a
1 = 38 to a
7 = 26
a
7= a
1 +6r => 38+6r= 26 => r = -2
dalej już prosto:
każdy następny wyraz pomniejszasz o r=- 2
pwylicz więc te wyrazy

suma pięciu ?.( nie napisałaś których pięciu?
to ważne ! czy początkowych ? czy innych ?
... to już banał!
Powodzenia!
21 mar 15:26
tim: No właśnie tak mi wyszło xD
21 mar 15:27
Eta: Taaak tim ... z przyjemnością
21 mar 15:28
tim: Już nie musisz, bo tak samo rozwiązałem.
21 mar 15:29
Eta:
21 mar 15:29
natasza: tych pięciu co mam je wstawić midzy liczby
22 mar 12:42