prosze o pomoc nie wiem jak zrobic to zadanie
paula: krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a wyznacz objętość i pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa wiedząć że jego przekątna tworzy ze ścianą boczną
kąt o mierze alfa
4 gru 14:03
imralav: symbole po kolei podstawiasz do wzorów, cała filozofia
4 gru 14:27
imralav: jeśli nigdzie się nie pomyliłem
V = a3√2cosα
Pc = 4a2√2cosα+2a2
4 gru 14:29
dero2005:
| | a2 | | a2 − a2*tg2α | |
h2 = s2 − a2 = |
| − a2 = |
|
|
| | tg2α | | tg2α | |
V = a
2*h = −−−−
P = 2a
2 + 4a*h = −−−−
4 gru 15:48
imralav: ścianą boczną a nie krawędzią boczną..muszę nauczyć się czytać ; x
4 gru 15:58