funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe −7 i −1 zaś rzędna wierzchołka W
nina: zad1
funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe −7 i −1 zaś rzędna wierzchołka W paraboli nbędącej
wykresem funkcji f jest równa 2 a)oblicz odciętą wierzchołka W paraboli b) oblicz współczynnik
a c)oblicz współrzędne punktu wspólnego paraboli i osi OY d)oblicz h(−8) jesli wiadsomo że
h(x)=f(x+7)
4 gru 13:54
imralav: Mhmm, tworzysz układ równań z trzema niewiadomymi podstawiając pod wzór ogólny funkcji
kwadratowej współrzędne obu pierwiastków rownania i współrzędnych wierzchołka (odcięta
wierzchołka to odległość od środka układu współrzędnych do współrzędnej X wierzchołka − czyli
p, punkt dzielący odległość x1 − x2 na pół − podpunkt a). Stąd masz policzony podpunkt b.
4 gru 14:04
Eta:
| | x1+x2 | |
xw= |
| = ...... = −4 |
| | 2 | |
f(−4)= 2 W(−4, 2)
z postaci iloczynowej
f(x)= a(x+7)(x+1)
| | 2 | |
2=a(−4+7)(−4+1) => a= ...... = − |
| |
| | 9 | |
| | 2 | | 14 | | 14 | |
P(0,y) => y= − |
| (0+7)(0+1) => y= − |
| P(0, − |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 2 | |
h(x)= − |
| (x+7+7)(x+7+1) =− |
| (x+14)(x+8) |
| | 9 | | 9 | |
h( −8)=.........= 0
4 gru 14:16
imralav: No tak, postać iloczynowa ; x
4 gru 14:25
Eta:
4 gru 14:29