zadanko
ALIEN: Proszę o pomoc.
Wyznacz współrzędne środka i długość promienia okręgu opisanego wzorem:
x2+y2−4x+2y+1=0
wiem że mam skorzystać ze wzoru r2=a2+b2−c
ale nie wiem jak wyliczyć a i b
4 gru 13:48
lula: x2−4x+4+y2+2y+1+1−4−1=0
(x−2)2+(y+1)2=4
S=(2, −1) r=2
4 gru 13:56
krystek: lub z postaci ogólnej: x2+y2−2ax−2by+c=0 i wówczas porównując masz:
−2a=−4 −2b=2 stąd
a=2 b=−1 i liczysz r=...
4 gru 13:59
ALIEN: dalej nie rozumie

.lula skąd wziełaś te czerwone liczby ?
4 gru 14:04
krystek: lula zwijała ,aby otrzymać kwadrat sumy
i mamy x2−4x
aby było (x−2)2 musi dodać 4 i teraz aby nie było kantów odejmuje 4
stąd x2−4x=(x−2)2−4
i tak samo z y2+2y
4 gru 14:11
dero2005:
x
2 + y
2 − 4x + 2y + 1 = 0 → równanie ogólne okręgu
x
2 + y
2 + Ax + By + C = 0
A = −4 B = 2 C = 1
| | A | | B | |
a = − |
| b = − |
| r2 = a2 + b2 − C
|
| | 2 | | 2 | |
| | −4 | | 2 | |
a = − |
| = 2 b = − |
| = −1 r2 = 22 + (−1)2 − 1 = 4 r = 2
|
| | 2 | | 2 | |
(x − 2)
2 + (y +1)
2 = 4
4 gru 14:40
zawzięty;): gdyby nie było tych czerwonych liczb całe wyrażenie zmieniło by wartość czyli nie było by to
samo co miałeś na początku i dlatego jeśli dojdziesz do zrobienia nawiasów np. (x−2)2 to
pamiętaj że od tego
zawsze musisz odjąć kwadrat liczby stojącej w tym nawiasie czyli w tym przykładzie (x−2)2 − 4
bo 22=4
4 gru 14:50