prosze o odpowiedź
kasia89: 1.Pudełko na prezenty ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego wszystkie
krawędzie mają długośc 10cm. Oblicz pole powierzchni papieru potrzebnego do oklejenia
tego pudełka (razem z dnem) oraz objętość tego pudełka.
2.Naczynie ma kształt odwróconego ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego którego wysokość
jest równa 8cm zaś krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od wysokości. Oblicz ile wody
zmieści się w tym naczyniu.
21 mar 15:15
kasia89: 1.Pole powierzchni całkowitej walca którego wysokośc jest dwa razy większa od średnicy
podstawy, jest równe 250(pi)cm2. Oblicz objętość tego walca.
2.Przekrój osiowy walca jest kwadratem, a przekrój poprzeczny ma pole równe 36(pi).
Oblicz objętość tego walca.
21 mar 15:24
tim: Pomogę w 2.2.
Skoro przekrój osiowy jest kwadratem, to h oraz średnica muszą być takie same:
d = h.
Skoro przekrój poprzeczny (koło) ma pole 36π to:
πr2 = 36π
r2 = 36
r = 6
d = 12
Masz dane:
d = 12
h = 12
21 mar 15:35
tim: 2.1.
Skoro Pc walca to 250π cm2. To:
2πr(r+h) = 250π
Wiemy, że h jest dwa razy dłuższe od średnicy:
h = 2d = 4r
2πr(r+4r) = 250π
2πr(5r) = 250π
10r2 π = 250 π
10r2 = 250
r2 = 25
r = 5
h = 4r = 20
Objętość obliczysz.
21 mar 15:38
kasia89: a możesz rozwiązać całe to zadanie?
21 mar 15:40
tim: Ale wzór na objętość znasz:
V = πr2 * h
Podstawiasz dane i obliczasz. Wyjdzie ileśπ
21 mar 15:40
kasia89: prosze
21 mar 15:41
tim: kasiu, z tym sobie poradzisz napewno. Pokaże ci 2.2.
V = πr2 * h
V = π122 * 12
V = 1728π
21 mar 15:43
kasia89: wogole nie mam pojęcia co tu zrobiłes ale dzieki chociaz za to jedno zadanie
21 mar 15:49
tim: No masz wzór:
V = π * r2 * h
i dane:
r = 12
h = 12
Podstawiam do wzoru:
V = π * 122 * 12
V = 1728 * π
21 mar 15:52
kasia89: i to juz jest rozwiązanie tego jednego zadania tak, więcej nic nie trzeba? ato drugie
rozwiażesz?
21 mar 15:55
tim: Kasia, naprawdę spróbuj sama wystarczy pod r wstawić 5, a pod h - 20. I obliczyć.
Spróbuj.
21 mar 15:56
kasia89: to objętość wyjdzie 500 tak?
21 mar 16:00
kasia89: tak?
21 mar 16:03
tim: 500 * π czyli 500π
21 mar 16:22