zadanie z parametrem - funkcje wymierne
pchełka: zad. 1
a) Uzasadnij, że jeśli punkt (x0, y0) należy do wykresu funkcji f(x)=a/x gdzie a>0 i x>0 to
prostokąt o wierzchołkach A(0,0), B(x0, 0), c(x0, y0), D(0, y0) ma pole równe a.
b) Oblicz długość przekątnej kwadratu, którego trzy wierzchołki leżą na osiach układu
współrzędnych, a czwart należy do wykresu funkcji y=a/x.
zad.2.
Dana jest funkcja y = 4/x. Dla jakich wartości parametru m zbiór (−8;0) jest zbiorem wszystkich
rozwiązań nierówności 4/x < m?
4 gru 13:05
Rivek:

zad 1a)
zrobiłem rysunek (to są współrzędne, tam jest x
0, y
0)
skoro punkt (x
0, y
0) należy do wykresy f(x)=
ax to x
0=y
0
dolny bok prostokątu ma długość x
0, boczny y
0. a że y
0=x
0 (z tego wyżej) to pole =x
02
| | a | |
wzór to y=ax, a skoro y0=x0 należy do wykresu to x0= |
| . stąd a=x02 |
| | x0 | |
a wyżej pokazaliśmy, że pole to x
02 czyli a
4 gru 14:39
AC:
Coś nie tak!
Np.
Niech a=10 i x
0 = 5
| | a | | 10 | |
to y0=f(x0)= |
| = |
| =2 |
| | x0 | | 5 | |
i jak widać x
0 ≠ y
0 bo 5 ≠ 2
4 gru 14:53
anonim: @AC
A od kiedy 52 = 10?
3 gru 17:48