wielomiany
Jarek: Dla jakich liczb rzeczywistych c wielomian W(x)=(x−2)(x
2+2x+c) ma trzy różne pierwiastki?
wiem, że skoro mają być różne to widać gołym okiem, że muszą być inne niż 2.
Ale zupełnie nie wiem co wypadałoby zrobić w wypadku tego równania kwadratowego żeby zobaczyć
dla jakich liczb∊R trójmian będzie mieć różne pierwiastki.
Proszę o pomoc
4 gru 12:48
krystek: x2+2x+c ⇒Δ>0 i x1≠2 i x2≠2
4 gru 13:25
Jarek: nie wychodzi.
c∊(−∞,1)∪{8}
tak powinno być wg odpowiedzi.
4 gru 13:47
Jarek: poprawka
c∊(−∞,1)∪{8} −{8}
4 gru 13:52
Jarek: c∊(−∞,1)−{8}
4 gru 13:52
Eta:
Δ= 4−4c >0 => c<1
| | −2+√Δ | |
x1= |
| ≠2 => √Δ≠ 6 => 4−4c≠36 => c≠ −8 |
| | 2 | |
x
2 = podobnie
odp: c<0 i c≠ −8
c€ (−
∞, 1) \ {−8}
4 gru 14:05
Jarek: aha dziękuje, na to akurat bym nie wpadł.
4 gru 14:07