jeśli do wykresu funkcji f(x)=a/x należy punkt (2/3;0), to liczba punktów o obu
hhtrtrujh7yfr5t: jeśli do wykresu funkcji f(x)=a/x należy punkt (2/3;0), to liczba punktów o obu współrzednych
calkowitych, ktore naleza do wykresu tej funkcji, jest równa: A.4 B.6 C.8 D.12
4 gru 12:25
hhtrtrujh7yfr5t: pomylilam sie, ten punkt ma wspolrzedne (2/3;9)
4 gru 12:28
krystek: wataw do wzoru oblicz a
następnie x*y=a i kiedy iloczyn liczb całkowitych daje a
4 gru 12:30
hhtrtrujh7yfr5t: a juz mam, ale nie wiem co dalej
4 gru 12:40
hhtrtrujh7yfr5t: odp. ma byc C.8, ale jak to sprawdzić?
4 gru 12:42
krystek: zapisz x*y=a⇒x*y=..?
I teraz ile masz czynników aby x*ydało a/
4 gru 12:44
krystek: o odp jest 8
4 gru 12:48
hhtrtrujh7yfr5t: ok, juz mam, dzieki
4 gru 12:51