Udowodnij/uzasadnij
Kaznodzieja: Takie zadania mają to do siebie, że kompletnie ich nie rozumiem i nie wiem jak się za nie
zabrać. Mam nadzieję, że mi pomożecie je rozwiązać.
Zad.1
Udowodnij, że jeżeli liczby a,b,c są parzyste to iloczyn abc jest liczbą podzielną przez osiem.
Zad.2
Uzasadnij, że suma kwadratów dwóch różnych liczb nieparzystych jest liczbą parzystą.
Zad.3
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba (n+3)2−n2 jest podzielna przez 3.
Zad. 4
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba (n+1)3−(n3−1) jest parzysta.
Zad. 5
Udowodnij twierdzenie: jeżeli liczby a i b są różnych znaków oraz a i b różne od o, to
(a+b√2)2 − (a−b√2)2 < 0
4 gru 12:12
krystek: a=2x b=2y c=2z⇒a*b*c=...(dokończ)
4 gru 12:13
Funfelek: zad.2
2x +1, 2x+3 − liczby nieparzyste
(2x+1)2 + (2x+3)2 = 4x2 + 4x + 1 + 4x2 + 12x +9 = 8x2 + 16x +10 = 2(4x2 + 8x + 5) <−−
jest podzielna przez 2 czyli jest liczba parzysta
4 gru 12:21
krystek: n2+6n+9−n2=.. i dokończ
4 gru 12:23
Funfelek: zad.3
(n+3)2 − n2 = n2 + 6n +9 − n2 = 6n +9 = 3(2n + 3) <−− jest podzielna przez 3
4 gru 12:23
krystek: (n+1)[(n+1)2−n2−n−1]=(n+1)(n2+2n+1−n2−1)=(n=1)*2n cnu
4 gru 12:26
Funfelek: zad.5
Z: a*b<0 a!=0 b!=0
T: (a+b√2)2 − (a−b√2)2 <0
a2 + 2ab√2 + 2b2 − a2 +2ab√2 − 2b2 = 2ab√2
2ab√2 < 0 ⇔a*b<0
4 gru 12:32
Kaznodzieja: Krystek: nie za bardzo rozumiem zapis: (n+1)[(n+1)2−n2−n−1]=(n+1)(n2+2n+1−n2−1)=(n=1)*2n cnu
Do którego zadania to jest? Do 4?
4 gru 12:39
Kaznodzieja: W zadaniu czwartym się pomyliłem, dopiero teraz to zauważyłem. Powinno być:
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba (n+1)3−(n3+1) jest parzysta.
4 gru 13:35
imralav: Ma ktoś zrobione czwarte zadanko? Czy 3n2 + 3n to dobra odpowiedź? Jeśli tak to w jaki sposób
pokazuje ona, że jest parzysta?
4 gru 13:51
Kaznodzieja: Wyszło mi tak samo jak imralavowi i mam problem, to bo raczej nie jest dobra odpowiedź.
4 gru 13:58
krystek: w zad 4 mój błąd bo w nawiasie było x3−1 a nie x3+1 Gdyby tak było to ok.
No i przez przypadek nieuwagi jest ok
Bo mamy (x+1)3−(x+1)(x2−x+1)= i dalej macie.
4 gru 14:05
imralav: No właśnie z tego wychodzi 3n2 + 3n
4 gru 14:19
jarke: imralav mając taką postać 3n2+3n robi się to tak:
3n2+3n = 3n(n+1)
to jest dowód, ponieważ gdy podstawimy liczbę nieparzystą, albo parzystą, powiedzmy 3 i 4
3*3(3+1) = 9*4 =28
3*4(4+1)=12*5=60
więc zawsze mamy liczbę parzystą przed nawiasem, albo w nawiasie, a zawsze gdy pomnożymy liczbę
parzystą przez nieparzystą będzie to liczba parzysta, zawsze podzielna przez dwa.
myślę że to wystarczający dowód
4 gru 15:37
imralav: Zdecydowanie wystarczający, sam mogłem trochę pokombinować. Dzięki.
4 gru 15:53