Planimetria - 1 liceum
sheldon_cooper: Oblicz obwód trójkąta równobocznego, jesli pole kola opisanego na tym trójkącie o 16(pi)
większe od pola kola wpisanego w ten trójkąt.
4 gru 12:08
lula: | | a√3 | | a2π | |
pole koła opisanego πR2 gdzie R= |
| Po= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | a√3 | | a2π | |
pole koła wpisanego πr2 gdzie r= |
| Pw= |
| |
| | 6 | | 12 | |
P
o=16π+P
w
a=...
Obw.=3a=...
4 gru 12:19
sheldon_cooper: Ok, są wzory? Skąd takie akurat się wziely? Przecież na trójkąt równoboczny są R = 2/3h i r =
1/3h.
I jak z tego wyliczyć pole kola, wiedząc tylko, że P opisanego = 16(pi) + Pwpisanego
4 gru 16:17