4 gru 12:04
MathGym: W(2,6)
f(x)=a(x−2)2+6
i skorzystaj, że f(5)=0 do obliczenia a
4 gru 12:08
asiulaaa 1818: no i a wychodzi −2 a ma wyjść 1. i jak obliczyć reszte?
4 gru 12:13
MathGym: Po pierwsze a jest równe:
f(5)=a(5−2)
2+6=a*9+6=0
9a=−6
Po drugie a = 1 bzdura (parabola ramionami skierowana w dół więc a<0 musi być )
4 gru 12:16
4 gru 12:18
asiulaaa 1818: no ok a jak zrobić a i c?
4 gru 12:18
asiulaaa 1818: a jak to zapisać w postaci ogólnej?
4 gru 12:19
MathGym: to co napisałem to wzór w postaci kanonicznej a ty masz przedstawić w ogólnej więc tylko sobie
wymnóż. Wiesz o czym mówię?
4 gru 12:21
MathGym: Wynik:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 8 | |
− |
| (x2−4x−4)+6=− |
| *x2+ |
| *4x+ |
| *4+6=− |
| *x2+ |
| *x+ |
| +6= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Stąd:
4 gru 12:25
asiulaaa 1818: ze to kanoniczna to ja wiem. a to bd f(x)= − 23x2+83x+103
4 gru 12:27
MathGym: Sorki drobny błąd
Poprawione:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 8 | |
− |
| (x2−4x+4)+6=− |
| *x2+ |
| *4x− |
| *4+6=− |
| *x2+ |
| *x− |
| +6= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Stąd:
4 gru 12:27
MathGym: tak ok
4 gru 12:29