vvv
rączka: Jak wyznaczyc ekstremum takiej funkcji:
f(y)=36−3y2
czemu tu wychodza 4 punkty, a nie 1?
4 gru 11:27
sushi_ gg6397228:
masz zwykla parabole, 1 wierzcholek−−> co Ty kombinujesz
4 gru 11:33
rączka: no bo to jest fragment dluzszego zadania i w rozwiazaniu mam, że bierzemy pod uwage 4 punkty
(6,0),(−6,0),(0,6),(0,−6), a wg mnie jedyny pkt ekstremalny funkcji 36−3y2 to (36,0)
4 gru 11:35
rączka: Trzeba wyznaczyc najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x,y)=x
2−2y
2 na zbiorze x
2+y
2≤36
no to
(x,y)=(0,0)
wyznacznik drugich pochodnych wychodzi
|2 0 |
|0 −4| =−8 czyli jest staly
brak ekstremow lokalnych
x
2+y
2=36 czyli x
2=36−y
2
wstawiam do wzoru f(x,y)
36−y
2−2y
2=36−3y
2
teraz szukam ekstremum tego i nie mam pojecia skad sie biora te 4 punkty, ktore napisalam wyzej
4 gru 11:43