funkcja trygonometryczna
Ania: Naszkicuj wykres i określ zbiór wartości dla x∊(−π,π)
y=−x*tgx*ctgx
4 gru 11:25
sushi_ gg6397228:
tgx * ctgx = 1 + warunki dziedzinowe, kiedy to zachodzi
4 gru 11:28
Ania: właśnie do tego doszłam y=−x i x≠π2*k k∊C
4 gru 11:30
sushi_ gg6397228:
mamy konkretny przedzial, wiec nie piszemy k tylko dajemy konkretna liczbe
a prosta y= −x umiemy narysowac
4 gru 11:32
Ania: ale to w układzie gdzie x są w radianach a y to liczby to jak
np dla π2 jaka wartość
4 gru 11:34
sushi_ gg6397228:
| | π | | π | |
zaznaczasz sobie na osi OX wartosci π, |
| , 0 , −π, − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
zaznaczasz sobie na osi OY wartosci π, |
| , 0 , −π, − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x= |
| ; y= − |
| simple  |
| | 4 | | 4 | |
4 gru 11:37
Ania: tak dziękować
4 gru 11:37
sushi_ gg6397228:
tylko trzeba popatrzec dla 0 stopni, 90 stopni, 180 stopni, −90 stopni, −180 stopni bo mamy
te nieszczesne tangensy i cotangensy
4 gru 11:39
Ania:

coś takiego?
4 gru 11:50