trapez
rączka:

Mamy trapez podstawach b i c, ramionach a i kącie d.
Z czego wynika, że
c=b+2a cos d ?
4 gru 11:18
krystek: tak
4 gru 11:20
rączka: Ale z czego to wynika
4 gru 11:22
sushi_ gg6397228:
policz cosinus "d" −−−> ten maly kawalek oznacz przez x
4 gru 11:25
rączka: ale dochodze do tożsamości wtedy...
| | x | |
mamy cos d= |
| czyli x=a cos d |
| | a | |
poza tym wiemy, że h=a sin d
x
2+h
2=a
2 czyli
a
2 cos
2d+a
2 sin
2 d=a
2
a
2=a
2
4 gru 11:30
sushi_ gg6397228:
podstaw do wzoru za cosinusa d, ktory dales na czerwono w pierwszym poscie
4 gru 11:31
rączka: ale ja mam dojść do tego wzoru, więc chyba nie moge korzystac z czegoś, co mam wykazać.
4 gru 11:31
krystek: oj kombinujesz ,
c=b+2x (jest to trapez równoramienny ,jak wynika z oznaczeń) , x=acosd stąd c=b+2acosd
4 gru 11:40
sushi_ gg6397228:
to sobie napisz c= b+ 2*x
i teraz z trygonometrii policz kąt d tak aby uzyc bokow a , x
4 gru 11:40
rączka: ok juz mi wyszlo
dzieki
4 gru 11:46