prawdopodobieństwo całkowite 2 zadania Prosze o pomoc
coquelicoot: witam mam problem z tymi 2 zadaniami gdyż w ogóle nie wiem jak je rozwiązać
1.
W urnie u1 jest jedna kula czarna, w urnie u2 ą dwie kule czarne. do tych urn dokładamy łącznie
3 kule białe. Następnie rzucamy kostką jeśli otrzymamy liczbę mniejszą niż 5 to z urny u1
losujemy jedną kulę, w przeciwnym wypadku z u2 losujemy jedną kulę. jak rozmieścić kule w
urnach aby prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli było największe
odp 2kule do u1 i a do u1
2.
z urny w której znajduje się 7 kul białych, 3 zielone i 5 czerwonych losujemy jedną kulę
odkładamy na bok po czym dokładamy do pozostałych kul w urnie dwie kule w kolorze kuli
wylosowanej i ponowie losujemy jedną kulę. oblicz prawdopodobieństwo że będzie to kula czarna
odp 1/3
Proszę bardzo o pomoc
4 gru 10:34
coquelicoot: up up
4 gru 14:02
coquelicoot: prosze o pomoc
4 gru 14:59
coquelicoot: up
4 gru 15:23
natka:

zad 2
A − ponownie wylosowana kula będzie czarna
| | 7 | | 5 | | 5 | | 6 | | 3 | | 5 | | 7 | | 30 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| |
| | 15 | | 16 | | 15 | | 16 | | 15 | | 16 | | 48 | | 240 | |
| | 3 | | 7 | | 1 | | 1 | | 7 | | 6 | | 3 | | 16 | |
+ |
| = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| = |
| | 48 | | 48 | | 8 | | 16 | | 48 | | 48 | | 48 | | 48 | |
4 gru 16:32