Korzystając z definicji energii potencjalnej w polu grawitacyjnym, podaj jaką energię
potencjalną i kinetyczną ma satelita, znajdujący się na stabilnej orbicie kołowej o promieniu
dwukrotnie większym od promienia Ziemi, przyspieszenie ziemskie g=10, promień Ziemi Rz=6370km.
| Mm | ||
Ep=−G | , | |
| r |
| Nm2 | ||
G=6,67*10−11 | − stała grawitacji | |
| kg2 |
| mv2 | ||
Ek= | ||
| 2 |
| GM | ||
v − jego prędkość, v=√ | − I prędkość kosmiczna, G, M, r − oznaczenia jak powyżej. | |
| r |
mam przyjąć że Ek=Ep? żeby się skróciło?