matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całkowanie przez podstawianie
Władysławaaaaaaa:
Całkowanie przez podstawianie: Proszę o pilną pomoc
! 1) ∫sin 2x/5 dx 2) ∫ 1/
√
9−x
2
dx 3) ∫ 1/1−
√
9x
2
dx 4) ∫ 5x/(1+x
4
) dx 5) ∫ (ln
3
x)/x dx 6) ∫ (2
x
)/(1+4
x
) dx 7) ∫ 1/x(3 ln x+5) dx
3 gru 23:29
MathGym:
Pierwszy przykład: Niech
2x
u =
5
Wtedy
2
du =
dx
5
Zatem
2x
5
5
5
2x
∫sin
dx=
∫sin(u)du=−
cos(u)+C=−
cos(
)+C
5
2
2
2
5
4 gru 12:06