matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o dokładny zapis i obliczenia.
asiuniaki:
Wyznacz krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o objętości 2
√
26
wiedząc że krawędź boczna jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy.
3 gru 23:01
dero2005:
l = 3a V = 2
√
26
a
2
√
3
P
p
=
4
a
√
3
h
p
=
2
2
a
√
3
h
p
=
3
3
2
l
2
= (
h
P
)
2
+ h
2
3
a
√
3
(3a)
2
= (
)
2
+ h
2
3
a
2
9a
2
=
+ h
2
3
a
√
78
h =
3
1
V =
*P
p
*h = 2
√
26
3
1
a
2
√
3
a
√
78
*
*
= 2
√
26
3
4
3
a = 2
3
√
3
3 gru 23:26