Pilnie prosze o dokładne obliczenia
asiuniaki: W ostrosłupie prawidłowym czworokatnym wysokosc sciany bocznej opuszczona z wierzchołka
ostrosłupa ma dł. 10 kat nachylenia sciany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy ma miarę
63stopnie.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
3 gru 22:53
Gustlik:Objętość:
1
V=
Pp*H
3
Do obliczeń potrzebuję znać H i a.
a=2x
x
=cos63o=0,4540
10
x=10*0,4540=4,540
a=2*4,540=9,08
Pp=9,082=82,4464
H
=sin63o=0,8910
10
H=10*0,8910=8,91
1
V=
*82,4464*8,91=244,865808
3
Pole:
pole boczne:
Dla ostrosłupów prawidłowych prawdziwy jest wzór:
1
Pb=
*L*hb, gdzie L=n*a − obwód podstawy (n − ilość kątów/boków podstawy), hb −