.
Kasia:

Prosiłabym o sprawdzenie czy dobrze zrobiłam to zadanie.
Ustal wartość parametru m, jeśli wiadomo, ze funkcja f(x) = log
m<sup>
</sup>2
−3x jest malejaca.
m
2 − 3>0
m
2 − 3 <1 => m
2 −4 <0
m
2 −3 >0
Δ = 0
2 − 4 * 1 *(−3) = 12
√Δ = 2
√3
x
1 =
√3
x
2 = −
√3
m
2−4 <0
(m−2)(m+2) <0
i teraz rysuje na osi szkic obu tych wykresow zeby odczytac iloczyn tych funkcji
wiem,ze nie wygladaja jak parabole, ale nie umiem tutaj rysowac.
wiec z tego wynika ze x ∊ zbioru pustego, a odpowiedz jest inna.
nie widze bledu w moich obliczeniach ani rysunku wiec nie wiem dlaczego mam inny wynik. Czy
ktos moglby mnie poprawic i wskazac na blad? z góry bardzo dziękuję
3 gru 22:52
Kasia: zle mi sie za[isala ta funkcja
ma byc f(x) = log (i teraz na dole m2 −3) x (na tej samej wysokosci co log )
3 gru 22:53
Eta:
m2−3>0 i m2−4<0
m€(−∞, −√3)U ( √3,∞) i m€ (−2, 2)
to część wspólna : m€ (−2, −√3) U ( √3, 2)
3 gru 22:58
sushi_ gg6397228:
f(x)= log
m2−3 x
3 gru 22:58
Eta:
3 gru 23:01
Kasia: aaaa, zle sobie popatrzylam i zle zaznaczylam

juz rozumiem

Dziękuję Ci Eto

sushi, tak
przy okazji jak zapisac na cos na dole gdzie jest cos do kwadratu itd, bo mam z tym często
problem
3 gru 23:02
Kasia: tak tak

jeszcze raz dziękuję
3 gru 23:02
Eta:
3 gru 23:02