macierz
kaba: zadanie z macierzy Rozwiąż następujący układ równań metoda Gaussa−Jordana:
x1+3x2+x3=5
x1+x2+5x3=−7
2x1+x2+x3=2
2x1+3x2−3x3=14
robię to i nie wiem czy mi dobrze wychodzi
1 3 1 5 1 0 −1 3
1 1 5 −7 ~ ....~ 0 1 2 6
2 1 1 2 0 0 0 0
2 3 −3 14 0 0 0 0 proszę o pomoc nie wiem czy mi dobrze wyszło jeśli
tak to jak określić wynik
3 gru 22:47
romanooo: juz sprawdzam
3 gru 22:58
romanooo: ogólnie nie wiem po co az 4 równania skoro masz 3 niewiadome.
3 gru 23:13
kaba: w poleceniu było
3 gru 23:14
romanooo:
1 3 1 |5 1 3 1 |5 1 3 1 |5
1 1 5 |−7 R2=R2−R3 −> −1 0 4|−9 R3=R3+2R2 −> −1 0 4|−9
2 1 1 |2 2 1 1 |2 0 1 9|−16
R2=R2+R1−>
1 3 1|5 1 3 1 |5 1 3 1 |5
−> 0 3 5|−4 R2=R2−R3 −> 0 0 −4|12 −> 0 1 9|−16
0 1 9|−16 0 1 9|−16 0 0 −4|12
3 gru 23:25
romanooo: sorka że tak ale pierwszy raz matrixy tu pisze

teraz masz:
−4x
3=12
x
2=−16−9x
3
x
1= 5−3x
2 − x
3
3 gru 23:27
romanooo: macierze, miało być i po polsku masz chyba K zamiast R
3 gru 23:29
romanooo: a nie też R jest bo rząd

nieważne
3 gru 23:30
kaba: x3 wychodzi tobie −3 w odpowiedziach mam −2 x2 =2 x1 =1
3 gru 23:33
romanooo: no na końcu zrobiłem błąd w liczeniu

ostatnie przekształcenie ma być R
2= R
2−3R
3 popraw i
będziesz mieć dobrze
3 gru 23:52