kombinacje
Malwinka: Zbiór n−elementowy dzielimy na niepuste rozłaczne podzbiory. Ile jest takich podzbiorów dla
n=5,6,7?
3 gru 22:40
Basia:
zawsze 2n
czyli kolejno 25, 26, 27
3 gru 22:47
Malwinka: w odp jest 15,31,63
3 gru 22:54
sushi_ gg6397228:
robisz podzial
a) 1 i 4
b) 2 i 3
teraz liczysz tylko kombinacje dla kazdego rozpisanego wariantu
3 gru 22:57
kachamacha: i odejmujemy jedną opcję :jeden zbiór,stąd 31 a nie 32 itd
3 gru 22:58
Malwinka: to jak zrobić n=7?
3 gru 23:03
sushi_ gg6397228:
dla n=7
a) 1 i 6
b) 2 i 5
c) 3 i 4
3 gru 23:04
Malwinka:
3 gru 23:06
Basia:
a tak bo przeoczyłam słowa
niepuste, rozłączne
2
n to liczba wszystkich możliwych podzbiorów zbioru n−elementowego
i prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem pytanie
zbiór np. 5−elementowy mogę dzielić na podzbiory niepuste rozłączne różnymi sposobami
np.
na 5 zbiorów jednoelementowych (1 sposób)
albo
| | | |
na 3 jednoelementowe i 1 dwuelementowy ( | sposobów) |
| | |
albo
| | | |
na 2 jednoelementowe i 1 trzyelementowy ( | sposobów) |
| | |
albo
na 1 jednoelementowy i 1 czteroelementowy (5 sposobów)
albo
| | | | | |
na 1 jednoelementowy i 2 dwulementowe ( | * | sposobów) |
| | | |
i ani liczba zbiorów, ani liczba sposobów nie zgadza mi się z tą odpowiedzią
chyba jednak czegoś nie rozumiem
3 gru 23:10
Basia:
sushi myślisz, że chodzi o podział na dwa podzbiory ?
myślałam, że chodzi o wszystkie możliwe podziały
ale rzeczywiście przy podziale na dwa to się zgodzi z odpowiedziami
3 gru 23:15
Malwinka: Zbiór n−elementowy dzielimy na dwa niepuste rozłaczne podzbiory. Ile jest takich
podzbiorów dla
n=5,6,7?
4 gru 00:30
Malwinka:
4 gru 00:36