algebra
luk18: Wyznaczyć bazę podprzestrzeni liniowej U w przestrzeni R4
U={(3x−2z+u, x−u, x+y, −x+y−2u); x−y+2u=0 ⋀ z+u=0}
Jak w ogóle zabrać się za to zadanie?
3 gru 22:28
Basia:
czy tak definiujecie bazę przestrzeni liniowej:
minimalny zbiór wektorów taki, że każdy wektor przestrzeni U jest kombinacją liniową wektorów
tego zbioru ?
jeżeli tak to:
z = −u
i mamy:
(3x+3u, x−u, x+y, 0)
y = x+2u
(3(x+u), x−u, 2(x+u),0)
no to wystarczą mi wektory:
(3,0,2,0) i (0,1,0,0)
3 gru 22:39
luk18: Niby rozumiem, i w ten sposób chciałem to robić, ale nie wiem skąd wzięły się te wektory....
3 gru 22:53
luk18: RATUNKU
3 gru 23:00
luk18: Podbijam, czy jest ktoś to powie mi skąd wzięły się te wektory
4 gru 13:47
Basia:
stąd:
(x+u)*(3,0,2,0) + (x−u)*(0,1,0,0) = (3(x+u); x−u; 2(x+u); 0)
4 gru 14:21
luk18: A skąd wiesz że akurat tak?
4 gru 14:33
Basia:
pokazałam, że każdy wektor z Twoich wektorów da się przy podanych warunkach sprowadzić do
wektora (3(x+u); x−u; 2(x+u); 0)
to rozumiesz ?
no to teraz widzę, że jeżeli wezmę dowolne x,u∊R
i podstawię α=x+u i β=x−u to mam wektor
(3α; β, 2α, 0) = α(3;0;2;0)+β(0;1;0;0)
czyli wystarczą mi te dwa wektory żeby wygenerować całą podprzestrzeń U
(to nie muszą być te; mogę znaleźć inne, ale albo będzie ich więcej niż 2 czyli nie będzie to
baza, albo niepotrzebnie wpakuję się w ułamki, no to po co mi to ?)
4 gru 14:48
luk18: No dobra, dzięki. Myślę, że rozumiem, ale muszę więcej takich zadań porobić...
4 gru 15:31