..
Kasia: prosze o pomoc. nie chce mi wyjsc nic
| | 1 | |
mam obliczyc wartosc funkcji, dla argumentu |
| , dla funkcji :
|
| | 2 | |
no i mam ulozone rownanie
ale nie jestem w stanie sprowadzic do jakiejs wspolnej podstawy zeby wyliczyc ten x
prosze o pomoc
3 gru 21:54
kachamacha: a skąd to?
3 gru 21:57
Kasia: zadanie ze zbioru zadan..
3 gru 22:04
Bizon: | | 2 | | 3 | |
skoro dla argumentu 1/2 ... to chyba ( |
| )−1/2 ... czyli ... √ |
| |
| | 3 | | 2 | |
3 gru 22:15
Kasia: | | 2 | |
to w takim razie jak wyliczyc log( |
| ) −1/2  bo jakos nie mam pomyslu na liczbe o |
| | 3 | |
ktora moznaby podniesc to 2/3 zeby wyszlo −1/2..
3 gru 22:18
Bizon: a gdzie tam był log

?
3 gru 22:20
Kasia: a nie bylo, kurcze juz wszystko mi się myli

to inaczej
musze wyliczyc w takim razie takie cos
przydaloby sie zamien to 0 na cos z 2/3 zeby wyliczyc ten x bez problemu.. ale nie mam
pomyslu..
3 gru 22:25
Bizon: ... dlaczego piłaś sama a mnie nie zaprosiłaś?−
3 gru 22:31
Kasia: no fakt, moja głupota chyba nie zna granic.. zawsze wiedziałam, że to nie pora dla mnie na
matme

przepraszam.. : ) i bynajmniej zadne %% temu nie towarzyszą

ale mam teraz kolejne,
ale juz naprawde trudne dla mnie zadanie..
moglbys/as pomóc?

obiecuje, że juz takiej głupotki nie napisze

Wykresy funkcji f(x) = 2
x−1 −3 oraz g(x) = log
3(x+3) + k mają z osią OY ten sam punkt
wspolny A. Oblicz k i podaj wspolrzedne punktu A.
3 gru 22:35
Bizon: ...
skoro z osią OY ... to dla xa=0
podstaw więc za x ....0
3 gru 22:45
Bizon:
f(x)=2
x−1−3
f(0)=−5/2
A(0, −5/2)
−5/2=log
3(0+3)+k
−5/3=1+k .... itd −
3 gru 22:52
Kasia: ok czyli k = −3,5
a jak teraz wyznaczyc te wspolrzedne punktu A?
3 gru 22:57
Kasia: hm?
3 gru 23:05
Eta:
A( 0; −2,5)
3 gru 23:07
Kasia: a jak Eto wyznaczylas to −2,5 ?
3 gru 23:10
Eta:
Bizon Ci napisał .... zobacz 22: 52
3 gru 23:11
Kasia: ale dlaczego do wyznaczenia tego punktu, biore pod uwage tylko ta pierwsza funkcje, a nie
wykorzystuje drugiej funkcji? tego nie rozumiem..
3 gru 23:17
Kasia: ?
3 gru 23:24
Bizon:
bo w drugiej masz jeszcze niewiadomą k
3 gru 23:44
Kasia: no, ale moge obliczyć ja, wiec juz nie mam wtedy niewiadomej
3 gru 23:47
Eta:
Dla drugiej otrzymasz też ten sam punkt A( 0; −2,5)
znasz już k= −3,5
y= log3(x+3) −3,5 A( 0,y) => y= log3(0+3) −3,5= log33 −3,5 = 1−3,5= −2,5
A( 0; −2,5)
3 gru 23:47
Bizon:
chyba jednak Kasiu musisz już spać−
3 gru 23:48
Eta:
3 gru 23:49
Kasia: eh, chyba masz racje.. zatem ide spać, żeby już więcej głupot nie pisać

dziękuję bardzo za pomoc

dobrej nocki Wam życze
3 gru 23:56
Eta:
Miłych snów
3 gru 23:57