rownania
zadanie: Ix−6I/Ix−2I=x−1
3 gru 21:48
zadanie: pomozcie nie chce mi wyjsc
3 gru 23:00
kachamacha: a co wychodzi?
3 gru 23:01
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia lub ich próby
1 krok. pozbycie sie wartosci bezwzglednej
3 gru 23:02
zadanie: x−6/x−2=−x+1I*x−2 x−6/x−2=x−1I*x−2
x−6=−x
2+2x+x−2 x−6=x
2−2x−x+2
x
2−2x−4=0 −x
2+4x−8=0
Δ=4+16=20;
√Δ=
√20=
√4*5=2
√5 Δ=16−32<0
x
1=2−2
√5/2=2−
√5
x
2=2+
√5
dobrze to jest

bo w odp. wychodzi
√5+1
3 gru 23:32
sushi_ gg6397228:
brak zalozen, dla ktorych pozbyto sie wartosci bezwzglednej
3 gru 23:34
zadanie: jak sie wyciagnie 2 przed nawias to wyjdzie −
√5+1 i
√5+1 ale jakby zmieniac znaki w
modulach (inny sposob) to ten wynik wychodzi ale dla x<0 moze tak byc
3 gru 23:37
zadanie: ten z lewej dla x<0
3 gru 23:38
sushi_ gg6397228:
sa dwa moduły, wiec trzeba rozpatrzec 3 przypadki
oba dodatnie
oba ujemne
dodatni i ujemny
| | 2y−2x | | 2(y−x) | |
najczesciej popelniany bład |
| = |
| = y−x |
| | 2 | | 2 | |
3 gru 23:39
Eta:
| | 2+2√5 | | 2(1+√5) | |
x1= |
| = |
| = 1+√5 ...........widzisz już błąd? |
| | 2 | | 2 | |
3 gru 23:54
zadanie: dzieki juz wiem o co chodzi ale mam pytanie znam kilka sposobow na rozwiazywanie rownan z
wartoscia bezwzgledna np. rysowanie osi x, zmiana znakow w module, pisanie po za modulem
wyniku raz ze zmiana znaku a raz bez czy wszystkie z nich sa dobre

bo w tym przykladzie dla
zalozenia x<0 wychodzi 1+
√5 jako odp poprawna w ksiazce
4 gru 00:10
Eta:
założenia : x≠ 2 i x >1
miejsca zerowe pod modułami x= 6 v x= 2
rozpatrujesz to równanie w przedziałach
1
o dla x € (−
∞, 2)
−x+6= −(x−2)*(x−1) => x
2−4x+4=0 => (x−2)
2= 0 => x= 2 −−− odrzucamy
2
o dla x€ (2, 6)
−x+6= (x−2)(x−1) => x
2−2x−4=0 Δ=20
x
1= 1+
√5 v x
2=1−
√5 −−− nie należy do danego przedziału
odp: x= 1+
√5
3
o x€ <6,
∞)
x−6= (x−2)(x−1) => x
2−4x+8=0 Δ<0 −− brak rozwiązań
ostatecznie : równanie ma tylko jedno rozwiązanie x= 1+
√5
bo jest x≠2 i x >1
4 gru 00:28
zadanie: ok dzieki dla nierownosci robimy tak samo? np. Ix−1I/Ix−2I<3
4 gru 01:23
zadanie:
4 gru 02:02
aa: wydaje mi sie ze powinno byc to tak:
|x−1| / |x−2|<3
|x−1|<3|x−2|
|x−1|−3|x−2|<0 z zera zawsze lepiej sie liczy nierówność wiec zawsze doprowadzaj do takiej
postaci

z tego obliczamy (nie wiem jak to sie fachowo nazywa)
x−1=0 i x−2=0
x=1 x=2
i zaznaczamy te liczby na osi x
i wychodza 3 przypadki
1' przedzial (−
∞;1) 2'(1;2) 3'(2;+
∞)
i podstawiamy rownania do kazdego z tych przypadków
1' −x+1−3(−x+2)<0 x−1−3(−x+2)<0 x−1−3(x−2)<0
−x+1+3x−6<0 x−1+3x−6<0 x−1−3x+6<0
2x<5 2x<7 −4x<−5
x<5/2⇒ 2,5 x<7/2 ⇒3,5 x<5/4 ⇒1,25
rozwazanie x∊ i tu nie jestesm pwena
czy jest lub czy i i moze ktos inny sie dolaczy i dokonczy zadanie o ile jest dobrze
4 gru 02:28
4456egh: w 3 przypadku bedzie x>1,25
a w 2 4x<7 ⇒ x<1,75
4 gru 02:32
Aga: @ aa
Jest trochę błędów i brak odpowiedzi do poszczególnych przypadków oraz nie ma ostatecznej
odpowiedzi.
Dziedzina x≠2
1'
rozwiązanie poprawne. teraz wyznaczamy część wspólną:
(−∞;1)∩(−∞;2,5)=(−∞;1)
2'powinno być<1;2)
4x<7
x<1,75
część wspólna <1;2)∩(−∞;1,75)=<1;1,75).
3'
−2x<−5//:−2
x>2,5
4 gru 08:54
Aga: 3' część wspólna
(2;∞)∩(2,5;∞)=(2,5;∞)
I jeszcze odpowiedź końcowa, to suma odpowiedzi cząstkowych
ODP.x∊(−∞;1,75)∪(2,5;∞)
Mam nadzieję, że nie popełniłam błędów.
4 gru 08:59
Aga: Zadanie
można rozwiązać inaczej
| x−1 | | x−1 | |
| <3 i |
| >−3 dla x≠2 |
| x−2 | | x−2 | |
| x−1 | | x−1 | |
| −3<0 i |
| +3>0 |
| x−2 | | x−2 | |
| x−1−3(x−2) | | x−1+3(x−2) | |
| <0 i |
| >0 |
| x−2 | | x−2 | |
(−2x+5)(x−2)<0 i (4x−7)(x−2)>0
| | 7 | |
x∊(−∞,2)∪(2,5;∞) i x∊(−∞; |
| )∪(2,∞) |
| | 4 | |
Część wspólna tych rozwiązań daje odpowiedź końcową.
4 gru 10:47