matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną funkcji
dori:
p(x) =
√
x
√
x
3 gru 21:19
lula:
1
t=x*
√
x
t'=1*
√
x
+x*
2
√
x
1
1
w=
√
t
w'=
=
2
√
t
2
√
x
√
x
x
1
p'(x)=(
√
x
+
)*
2
√
x
2
√
x
√
x
3 gru 22:26
Basia:
inny sposób p(x) =
√
x*x
1/2
= (x*x
1/2
)
1/2
= (x
3/2
)
1/2
= x
3/4
3
p'(x) =
3
4
*x
−1/4
=
4
4
√
x
to co policzyła
lula
da się do tej postaci doprowadzić
3 gru 22:53