okręg
Nik: jak obliczyc środek okręgu i promień?
a)x2+y2-2x-6y+9=0
b)x2+y2+2x-2y-3=0
21 mar 15:10
Eta: Podpowiadam
21 mar 15:12
Bogdan:
x2 + y2 + ax + by + c = 0
środek okręgu S = (xo, yo), R - długość promienia okręgu,
xo = -a/2, yo = -b/2, R = √xo2 + yo2 - c
21 mar 15:13
Bogdan:
W takcie pisanie przez Ciebie Eto "podpowiadam" i nie widząc go wrzuciłem wzory,
przepraszam i już idę do innego miejsca.
21 mar 15:15
Eta:
a) x 2 - 2x +1 -1 +y2 - 6x +9 - 9 +9=0
zwijamy trzy pierwsze wyrażenia do wzoru:
( x - 1)2 + ( y -3)2 - 1 -9 +9 =0
(x - 1)2 + (y -3)2 = 1 S(1, 3) r = 1
spróbuj drugie podobnie !
Napisz wynik, sprawdzę !
21 mar 15:17
Eta:
Dałam inny sposób!
( bo nie wiem czy takie wzory pamiętają

oczywiście, że też tak można!
Kiedyś tak podawałam rozwiązania!
Zarzucono mi,że uczniowie nie muszą tego wzoru pamiętać!
dlatego podaję ten drugi sposób!
21 mar 15:20
Lusiaaa: Mając dany wzór ( x−3) + (y+1)=9 znajdź środek okręgu i jego promień.
Proszę pilnie o rozwiazanie
19 cze 12:34
19 cze 12:38
picia:
po pierwsze to dodaj nowe zadanie.
po drugie to nie jest rownanie okregu.
19 cze 12:39
Gustlik: Eta, dlatego TYM BARDZIEJ trzeba uczyć tego pierwszego sposobu, tego, co zastosował
Bogdan, bo jest prostszy. Dodam, że ja również uczę tym sposobem. Sposób ze wzorów skróconego
mnożenia jest najcięższy i najdłuższy ze wszystkich mozliwych, ale dobrze, że go pokazujesz.
19 cze 14:17